Poëzie
wedstrijd

Laten we het beestje bij de naam noemen

Amsterdammers zijn niet op hun mondje gevallen, maar op het moment dat de dood om de hoek komt kijken staan we met onze mond vol tanden. Als het gaat om ongeneeslijk ziek zijn, rouwen of doodgaan, vinden we het lastig om ons te uiten, onze vrienden te steunen met hun verlies of onze eigen behoeften kenbaar te maken. Ieder mens maakt zoiets mee, direct of indirect. Ondanks dat in het land der levenden ieder mens stervend is, vinden we het ingewikkeld om de vinger op de zere plek te leggen.

Wij willen laten zien dat de dood gewoon is. We laten zien dat de dood, in welke vorm dan ook, moeilijk kan zijn. Dat de dood ook mooie dingen kan brengen. Dat je er niet alleen voor staat. Poëzie kan hierbij helpen; het maakt moeilijke dingen bespreekbaar, is vrij te interpreteren en verbindt. 

Pal Live Poëziewedstrijd een groot succes!

De nationale dag van Aandacht voor Sterven hebben we niet stilletjes voorbij laten gaan. Vanuit de Botanische Tuin Zuidas Amsterdam hebben we de drie winnaars bekend van de eerste editie van de PAL live poëziewedstrijd!

 

Het was een moeilijke keuze uit maar liefst 90 ingezonden gedichten. Met door Maarten Beijer gespeelde muziek van Bach op de cello, een voorgedragen jury-rapport door Joris van Casteren en een voordracht van de winnende gedichten door de winnaars zelf.

 

Marlon Doomen, illustrator en ontwerper, gaat de kunstwerpen maken op basis van de gewonnen gedichten. Ze is o.a. mede-oprichter van Verlieskunst, met de missie om beeld en taal te creëren voor verlies. Na het overlijden van haar beste vriendin is ze bezig om rouw en verlies meer bespreekbaar te maken door middel van beeld. Het thema gaat haar dus nauw aan het hart.

 

De uitreiking van de kunstwerken zal plaatsvinden op 21 september 2021.

Hier vind je het Jury-rapport van Joris van Casteren.

 

Lees hier het gedicht van Judith

Lees hier het gedicht van Viviane

Lees hier het gedicht van Gerard

 

Gefeliciteerd Judith, Viviane en Gerard!

Deel deze pagina

Instagram
Share on facebook
Share on email